|
Vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorků mléka u dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Strnadová, Jitka
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorku mléka u dojnic českého strakatého skotu. Pozorování probíhalo v rámci jednoho kalendářního roku (leden až prosinec 2022) ve vybraném chovu GenAgro Říčany a.s., kdy jsme odebrali celkem 52 vzorků mléka. Získané vzorky byly analyzovány a spolu s daty z teplotně-vlhkostních čidel (HOBO) seřazeny v programu Microsoft Excel a následně vyhodnoceny v programu STATISTICA 14.0. Nejvyšší počet somatických buněk (SB) v mléce byl v letním období, naopak nejnižší v zimním respektive jarním období (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl v teplotním pásmu na 20,1 °C a nejnižší pak do 0 °C (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl zjištěn v období s nejvyšším průměrným pořadí laktace (P < 0,05). U vlivu fáze laktace bylo zjištěno, že nejvyšší počet SB byl zjištěn u dojnic v období s nejvyšší průměrnou fází laktace (P < 0,05). U ostatních parametrů mléčné užitkovosti nebyly zjištěny průkazné rozdíly (P > 0,05). Za celé sledování byl bod mrznutí ve všech případech v průměru -0,552 °C.
|
|
Mléčný tuk a jeho využití v potravinářských technologiích
Nejedlíková, Martina
Tato bakalářská práce se zabývá mléčným tukem a jeho využitím v mlékárenské technologii. Složení mléka je souhrnně popsáno a podrobně jsou uvedeny poznatky ohledně mléčného tuku, jeho struktury a vlastností. Část práce je věnována metodám úpravy a frakcionace mléčného tuku. V práci byly shrnuty poznatky ohledně studií antibakteriální aktivity esteru laktosa-monolaurátu (LML) a laktosa-monodekanoátu (LMD) mléce při různých teplotách a obsahu tuku. Dále je v práci představen výzkumný trend využití mléčného tuku při 3D tisku potravin, což nabízí nové možnosti v oblasti designu a přizpůsobení potravin. Celkově má mléčný tuk významné využití v mlékárenské technologii a výzkumné trendy v jeho využití poskytují zajímavé příležitosti pro rozvoj potravinářského průmyslu.
|
|
Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka
Šulová, Marie
Tato bakalářská práce s názvem „Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka“ se zabývá problematikou fyziologických procesů, které skrze různé metabolické cesty ovlivňují syntézu, složení a uvolňování lipidů sekrečními buňkami mléčné žlázy. Úvodní kapitola je zaměřena na charakteristiku základních složek mléka, z nichž nejdetailněji jsou popsány jednotlivé frakce mléčného tuku. V následujících kapitolách je popsána syntéza mléčného tuku a metabolismus lipidů v těle přežvýkavců, konkrétně skotu, a dále pak faktory, které množství a složení mléčného tuku ovlivňují. Součástí práce je návrh metodiky experimentální práce, ve kterém je popsáno rozdělení zvířat do skupin, krmné diety a také celkový průběh experimentu.
|
|
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
TOMÁŠKOVÁ, Denisa
Diplomová práce se zabývala senzorickým hodnocením vybraných druhů mlék (čerstvé a trvanlivé; obě ve variantě plnotučné a polotučné) a jejich přijatelnosti v závislosti na demografických faktorech. Dalším cílem bylo vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se této komodity. Pro senzorické hodnocení byly použity metody párového preferenčního testu mezi čerstvými a trvanlivými mléky stejné tučnosti. Dále pak byla u všech vzorků použita metoda preferenčního pořadového testu. Účastníci senzorické analýzy byli z řad vysokoškolských studentů. Celkem se senzorické analýzy zúčastnilo 61 posuzovatelů (24,4 ? 6,7 let) a dotazníkového průzkumu 106 respondentů (35 ? 16,9). Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že hodnotitelé upřednostňují více trvanlivá mléka a že jim více chutnají mléka tučnější. Z dotazníkového šetření mimo jiné vyplynulo, že hlavním kritériem při výběru mléka byla chuť, dále kvalita a obsah tuku. Nejmenší podíl na rozhodování měla reklama.
|
|
Vliv polymorfismu vybraných enzymů na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotu
SVOBODOVÁ, Martina
Cílem diplomové práce bylo stanovit genotypy polymorfních variant některých kandidátních lokusů v genech AGPAT6 a LEP a vyhodnotit vliv těchto polymorfních variant na mléčnou užitkovost a na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku. Genotypové a alelové frekvence AGPAT6 a LEP byly zjišťovány u dojnic (n=400) plemene český strakatý skot a jeho kříženek. Byla použita metoda genotypizace pomocí PCR/RFLP. Výsledky ukázaly, že v populaci převažoval genotyp CT (AGPAT6) a MM (LEP). Vliv polymorfismů AGPAT6 a LEP na ukazatele mléčné užitkovosti za 1. a 2. laktaci se nepodařilo prokázat. Byl prokázán vliv genotypu AGPAT6 na zastoupení některých mastných kyselin s krátkým uhlíkovým řetězcem. Vliv genotypu LEP na zastoupení mastných kyselin nebyl prokázán. Výsledky této práce umožňují získat příznivější složení mléčného tuku vzhledem k lidskému zdraví.
|
|
Úroveň energetického metabolizmu dojnic a složení mléčného tuku
KAUTSKÁ, Jitka
Cílem práce bylo vyhodnotit vztah mezi úrovní energetického metabolizmu vysokoprodukčních dojnic a množstvím mléčného tuku. Dále zastoupení a obsah mastných kyselin v mléčném tuku. Byl také vyhodnocen vliv antiketogenní profylaxe přípravku s obsahem monenzinu, souběžně byly vyhodnocovány parametry metabolizmu. Pokus probíhal v chovu vysokoužitkových dojnic plemene holštýn v podniku Agropodnik Košetice a.s. s Průměrná dojivost v chovu byla ve sledovaném období 11 553 kg mléka. Nejvyšší obsah mastných kyselin byl zaznamenám v 1. měsíci laktace a jejich obsah se postupně snižoval. Stejně tak, měli nejvyšší zastoupení nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SAFA). Aplikace monenzinu prokazatelně snížila výskyt subklinických ketóz, jak u prvotelek, tak u krav na druhé a další laktaci. Snížení obsahu kyseliny ß-hydroxymáselné v krvi a mléce potvrzuje význam použité antiketogenní profylaxe.
|
|
Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace
BOUBLÍK, Tomáš
V průběhu 10 po sobě jdoucích kalendářních měsících byla sledována skupina 20 dojnic holštýnského plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v mléce a mléčnou produkcí a parametry mléčné užitkovosti. Koeficienty korelace ukázaly, že obsah močoviny v mléce dojnic měl neutrální vztah k obsahu tuku, produkci mléka a laktózy a negativní vztah k obsahu bílkovin v mléce.
|
|
Polymorfismus vybraných enzymů jako faktor ovlivňující složení mléčného tuku
KLOJDA, Martin
Cílem této práce bylo stanovit zastoupení genotypů pro polymorfismus g.10329C>T (A293V) v populaci, vyhodnotit vliv genotypu na základní užitkové parametry mléka a též na zastoupení mastných kyselin. Nejprve byly zjištěny alelové a genotypové frekvence v rámci populace. Následně byl hodnocen vliv tohoto lokusu na základní parametry mléčné užitkovosti a v další části bylo sledováno, jakým způsobem se odvíjí zastoupení mastných kyselin mléčného tuku od zjištěného genotypu. Pro genotypizaci bylo využito metody PCR/RFLP. V této práci se podařilo prokázat vliv polymorfismu g.10329C>T (A293V) jak na základní ukazatele mléčné užitkovosti, tak na složení mastných kyselin. Z práce tak vyplývá nejen možný ekonomický přínos pro chovatele, ale zároveň také možnost získat příznivější složení mléčného tuku s ohledem na zdraví nebo senzorické vlastnosti.
|
|
Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic a ve vybraném mléčném produktu
MAŠKOVÁ, Gabriela
Diplomová práce pojednává o změnách v zastoupení mastných kyselin v mléce krav. Cílem práce bylo posoudit zastoupení mastných kyselin v mléce a následně v jogurtu z něho vyrobeného. V práci byl rovněž posouzen vliv managementu chovu, plemene a také oblasti, ve které se chovy nachází. Výsledky práce potvrdily, že profil mastných kyselin se v průběhu zpracování mléka na jogurt téměř nemění a obsah mastných kyselin je stabilní. Zpracováním mléka na jogurt se nutriční hodnoty mění pouze minimálně a statisticky nevýznamně. Profil mastných kyselin ve výsledném produktu je nejvíce ovlivněn managementem chovu, kdy nutričně hodnotnější je mléko a tedy i následně jogurt od dojnic chovaných pastevním způsobem. Plemeno má význam spíše na složení hlavních složek mléka, nikoliv na profil mastných kyselin. Vliv oblastí úzce souvisí s managementem chovu, kdy se v podhorských oblastech setkáváme častěji s pastevními chovy a v nížinných oblastech spíše s chovy, kde jsou dojnice ustájeny.
|
|
Vliv polymorfních variant kandidátního lokusu na spektrum mastných kyselin kravského mléka
ZÁHORKOVÁ, Jana
Celosvětové studie poukazují na vliv polymorfismu vybraných genů na mléčnou produkci a obsah mastných kyselin. Cílem diplomové práce byla genotypizace kandidátního lokusu FASN se zaměřením na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin v závislosti na genotypu. V práci je popsána charakteristika kravského mléka, mléčného tuku a mastných kyselin v mléčném tuku. Dále se práce zabývá genomem skotu a potenciálním vlivem polymorfismu kandidátních genů ovlivňující mastné kyseliny mléčného tuku. Genotypy pro FASN byly stanoveny metodou PCR-RFLP, mléčná užitkovost vybraných dojnic byla statisticky hodnocena podle ukazatelů mléčné produkce za 1. laktaci v jednotlivých chovech a stanovení mastných kyselin proběhlo pomocí spektrofotometrie s následným statistickým vyhodnocením. Výsledné genotypy u vybraných chovů byli pouze dva, genotyp GG s vyšší relativní četností než genotyp AG. Z výsledků není patrný žádný statisticky prokazatelný rozdíl mezi genotypy pro FASN v závislosti na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin.
|